Οι εδαφικοί κόκκοι διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:
- στην άμμο
- στην ιλύ
- στην άργιλο
Έτσι οδηγούμαστε στο να χωρίσουμε τα εδάφη σε τρεις βασικούς τύπους:
Αμμώδη ή ελαφρά εδάφη
Εδω το ποσοστό της άμμου είναι αρκετά μεγάλο. Στα εδάφη αυτά τα διάκενα είναι μεγάλα, πράγμα που σημαίνει ότι στραγγίζουν κα στεγνώνουν γρήγορα. Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι έχουμε πολύ καλό αερισμό, που οδηγεί σε ταχεία αύξηση της δραστηριότητας των ριζών και μεγαλύτερη ικανότητα πρόσληψης οργανικών ουσιών από τα φυτά. Τα περισσότερα φυτά επιθυμούν τέτοιου είδους εδάφη, με αντίτιμο το συχνό πότισμα και τη συχνή προσθήκη οργανικών λιπασμάτων, εφόσον το εύκολα διαπερατό νερό παρασύρει μαζί του και τις υπόλοιπες θρεπτικές ουσίες.
Αργιλώδη ή βαριά εδάφη (κόκκινο χώμα)
Τα εδάφη αυτά είναι συμπαγή και βαριά, μιας και η άμμος συμμετέχει σε μικρό ποσοστό και η άργιλος σε μεγάλο. Έχουμε κακό αερισμό και αποστράγγιση. Χαρακτηριστικό γνώρισμα, είναι ότι μετά από παρατεταμένη ξηρασία εμφανίζουν ρωγμές στην επιφάνεια τους, με αποτέλεσμα να κόβονται οι ρίζες των φυτών και το φυτό να ξεραθεί. Τα εδάφη αυτά μπορούν να βελτιωθούν προσθέτοντας άμμο και περλίτη.
Πηλώδη ή μεσαία εδάφη (μαύρο χώμα)
Κατά την γνώμη πολλών ειδικών είναι τα καλυτέρα εδάφη καθώς διαθέτουν τις ενδιάμεσες ιδιότητες των δυο παραπάνω τύπων εδαφών. Σε αυτά τα εδάφη κάθε φυτό μπορεί να έχει μια πολύ καλή ανάπτυξη και ευρωστία.
Ενα εύκολο τεστ
Δεν είναι απαραίτητο να είστε ειδικός για να βρείτε χονδρικά το τύπο εδάφους που έχετε στον κήπο σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πιάσετε μια χούφτα βρεγμένο χώμα και να το δουλέψετε στα χέρια σας. Τα αργιλλώδη μπορούν εύκολα να δουλευτούν σαν πηλός και να γίνουν μια μικρή μπάλα. Στην αφή είναι αρκετά ολισθηρά. Αν πιασετε αμμώδη βρεγμένα μείγματα, θα αισθανθείτε ορισμένα χονδρόκοκκα υλικά σαν αμμο. Οταν το αμμώδες έδαφος είναι στεγνό μπορείτε να περάσετε τα χέρια σας μέσα απο αυτό, χωρίς καμμία δυσκολία. Ιδανικό θεωρείται το έδαφος με ίσες αναλογίες άμμου, ιλύος και αργίλου. Είναι αφράτο, δεν κολλάει όταν είναι βρεγμένο ούτε γλιστράει από τα χέρια σας όταν είναι στεγνό, ενώ διακρίνεται για τις σωστές συνθήκες αερισμού που εξασφαλίζει. Και επειδή ενδέχεται το έδαφος του κήπου σας να διαφέρει από σημείο σε σημείο, καλό θα ήταν να κάνετε τον παραπάνω έλεγχο σε 3 τουλάχιστον σημεία.
Η συμβουλή
Πριν κατασκευάσουμε τον κήπο μας, πρέπει να γνωρίζουμε το έδαφος του, πρώτον για να μπορέσουμε να το βελτιώσουμε αν αυτό είναι εφικτό, από οικονομικής απόψεως και δεύτερον γνωρίζοντας την ποιότητα του εδάφους ξέρουμε και τι θα φυτέψουμε αναλόγα με τις απαιτήσεις των φυτών.
Πολλές φορές κοντά σε νεοαναγειρόμενες οικοδομές, που γεμίζουν από υλικά οικοδομών και κυρίως τσιμέντο και ασβέστη, ρίχνουμε κάποιες ποσότητες χώματος σκεπάζοντας τα, για να δημιουργήσουμε χώρους για κήπο. Αυτό είναι λάθος και καλό είναι να απομακρυνθούν τα υλικά αυτά και να προσθέσουμε μόνο χώμα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε μακροπρόθεσμα την μερική ή ολική καταστροφή του κήπου μας που μεταφράζεται σε επιπλέον κόστος για την επιδιόρθωση του.
Το διαβάσαμε στο www.fytokomia.gr
Comments: 0
Leave a comment
Your Name:Your Comment: Note: HTML is not translated!
Enter the code in the box below: