Εποχή, θέση και έδαφος
Καταρχήν βρείτε το μέρος που θα φυτέψετε. Να είναι ηλιόλουστο, με νότιο προσανατολισμό για να μην το πιάνει ο αέρας. Η φύτευση γίνεται όταν ο καιρός έχει ζεστάνει και ο κίνδυνος παγετού έχει περάσει οριστικά, δηλαδή από τα μέσα Απριλίου και μετά. Το καρπούζι αναπτύσσεται και ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες 21 – 32 βαθμούς Κελσίου. Το έδαφος θα πρέπει να είναι γόνιμο, βαθύ, δροσερό και καλά αποστραγγιζόμενο, με PH 5,5 – 6,5.
Επιλέξτε σπόρους από όποια ποικιλία προτιμάτε. Για να τσεκάρετε τους σπόρους σας κάντε το εξής κολπάκι: Βουτήξτε τους σε νερό και πετάξτε αυτούς που επιπλέουν και είναι αυτοί που δεν θα φυτρώσουν. Τους υπόλοιπους αφήστε τους για μισή ώρα στο νερό και μετά φυτέψτε τους.
Σπορά
Για την σπορά ετοιμάστε μικρούς λάκκους ή λοφίσκους με απόσταση 90-180 εκ. μεταξύ τους.
Σε κάθε λάκκο ή λοφίσκο ανοίξτε με το δάχτυλό σας ή με κάποιο εργαλείο 3, το πολύ 4 τρύπες, βάθους 2,5-3 εκ. και τοποθετήστε μέσα σε αυτές από έναν σπόρο. Σκεπάστε με χώμα και πιέστε ελαφρά.
Μετά από μία εβδομάδα ή 10 ημέρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία που επικρατεί, την υγρασία του εδάφους και το βάθος φύτευσης, θα ξεμυτίσουν τα πρώτα φυτά. Φροντίστε, κατά τη διάρκεια της βλάστησης, το χώμα να είναι μόνιμα υγρό. Μία εβδομάδα μετά την βλάστηση κρατήστε τα πιο δυνατά φυτά και αφαιρέστε τα πιο αδύναμα, ώστε να μείνουν 2 φυτά σε κάθε λάκκο ή λοφίσκο.
Πότισμα
Καθώς το καρπούζι αποτελείται κατά 90% από νερό, η επάρκεια νερού είναι καθοριστική για την ανάπτυξη του φυτού σε όλες τις φάσεις της καλλιέργειας, βλάστηση, ανθοφορία, καρπόδεση μέχρι τη στιγμή της συγκομιδής. Ποτίζουμε τακτικά, 2-3 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με την θερμοκρασία και ελέγχουμε το χώμα να είναι πάντα υγρό χωρίς να κρατάει νερά.
Συγκομιδή
Η συγκομιδή του καρπουζιού αρχίζει περίπου 30 ημέρες μετά την πλήρη άνθιση και συνεχίζεται για όλο σχεδόν το καλοκαίρι. Συνήθως έχουμε 3-4 κοψίματα ανά 3-5 ημέρες. Προτιμάτε να συγκομίζετε σε ώριμο στάδιο, όταν η περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι η μέγιστη, παρόλο που η ωρίμανση ειδικά στα καρπούζια είναι δύσκολο να καθοριστεί, καθώς ο καρπός δεν αποκολλάται ποτέ από τον μίσχο.
Γενικά, ο καρπός έχει ωριμάσει όταν:
Και μία συμβουλή:
Οι πιθανότητες να σπάσουν τα καρπούζια μπορούν να μειωθούν αν η συγκομιδή γίνεται το απόγευμα και αν οι καρποί κόβονται αντί να τραβιούνται.
Comments: 0
Leave a comment
Your Name:Your Comment: Note: HTML is not translated!
Enter the code in the box below: