Με τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας και τον ερχομό του καλοκαιριού οι δουλειές στον κήπο μας λιγοστεύουν. Ο Ιούνιος είναι σίγουρα πιο ξεκούραστος μήνας και μας ανταμείβει για τους κόπους μας, καθώς τώρα απολαμβάνουμε τα ανθισμένα εποχιακά μας λουλούδια και συγκομίζουμε τα πρώτα φρούτα και λαχανικά του καλοκαιριού (βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, κεράσια, βύσσινα, κορόμηλα, φράουλες και κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές, κρεμμύδια, σκόρδα, καρότα, παντζάρια, σπανάκι, σέσκουλα, βλήτα, μάραθο, μαϊντανό, σέλινο).
Γενικά, τον Ιούνιο δύο πράγματα θα πρέπει κυρίως να μας απασχολήσουν και σε αυτά θα πρέπει να ρίξουμε όλο το βάρος της φροντίδας μας: το πότισμα και οι ασθένειες των φυτών.
Ανάλογα με την αύξηση της θερμοκρασίας, θα πρέπει να αυξήσουμε και τη συχνότητα ή την ποσότητα ποτίσματος φροντίζοντας ώστε τα φυτά μας να έχουν την απαραίτητη υγρασία. Αν χρειάζεται ψεκάζουμε με νερό και το φύλλωμα, προκειμένου να αυξήσουμε την υγρασία, κυρίως στα φυτά εσωτερικού χώρου. Ελέγχουμε προσεκτικά το σύστημα αυτόματου ποτίσματος, αντικαθιστώντας τα χαλασμένα μπεκάκια με καινούργια, όπου χρειάζεται. Μην ξεχνάτε ότι το αυτόματο πότισμα θα πρέπει να δουλεύει στην εντέλεια, ώστε να μην διψάσει ο κήπος σας όσο καιρό εσείς θα απολαμβάνετε τις διακοπές σας σε κάποιο νησί!
Με τις πρώτες ζέστες θα κάνουν την εμφάνισή τους και τα συνήθη ενοχλητικά έντομα της εποχής, η μελίγκρα/αφίδες και ο βλαβερός τετράνυχος που μοιάζει με ιστό αράχνης, τυλίγεται γύρω από τα φύλλα και τα ξεραίνει. Γι αυτό θα πρέπει να ελέγχουμε προσεκτικά τα φυτά μας, στα φύλλα και στους βλαστούς και να αντιμετωπίζουμε άμεσα με ψεκασμούς και καθάρισμα του φυτού, αμέσως μόλις εντοπίσουμε το πρώτο σύμπτωμα για να προσβληθούν και τα γειτονικά φυτά.
Έτσι λοιπόν, οι εργασίες του Ιουνίου και λίγο πολύ και του Ιουλίου συνοψίζονται στα εξής:
- Ποτίζουμε συστηματικά
- Επιθεωρούμε τακτικά για εχθρούς και ασθένειες και ψεκάζουμε αν χρειαστεί.
- Σκαλίζουμε, ξεβοτανίζουμε και κορφολογούμε τα οπωροφόρα δέντρα
- Κόβουμε τα μαραμένα λουλούδια στα ανθοφόρα για να ενισχύσουμε την παραγωγή νέων μπουμπουκιών.
- Κουρεύουμε το γκαζόν και το ραντίζουμε με ειδικά μυκητοκτόνα, βιολογικά ή χημικά, αν παρατηρήσουμε μύκητες (τοπικές κίτρινες κηλίδες) που προκαλούνται από τον συνδυασμό ζέστης και υγρασίας.
- Φυτεύουμε τα τελευταία λαχανικά καλοκαιρινής συγκομιδής (κολοκύθια, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια και σπέρνουμε καλαμπόκι.
- Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας, ψεκάζουμε με χαλκό και θειαφίζουμε ανάλογα με τις ανάγκες. Αν χρειάζεται λιπαίνουμε με βιολογικά λιπάσματα.
- Φροντίζουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου, τα ψεκάζουμε τακτικά με νερό, καθαρίζουμε τη σκόνη από τα φύλλα, τα απομακρύνουμε από τυχόν κλιματιστικά και τα μετακομίζουμε αν χρειάζεται στο μπαλκόνι για περισσότερη δροσιά.
Last Modified: Saturday 19th July 2014
Comments: 0
Leave a comment
Your Name:Your Comment: Note: HTML is not translated!
Enter the code in the box below: