Φασόλι

Φασόλι

Τα φασόλια είναι φυτά μονοετή, της οικογένειας των ψυχανθών. Καταναλώνονται είτε χλωρά ως λαχανικά, είτε εντελώς ξερά, σαν όσπρια.
Στη πρώτη περίπτωση, η καλλιέργεια γίνεται σε μικρές εκτάσεις και με ιδιαίτερες περιποιήσεις, ενώ στη δεύτερη, απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις αλλά με λιγότερες φροντίδες.

Το φασόλι είναι πολύ ευαίσθητο στο κρύο και στην παγωνιά γιʼ αυτό καλλιεργείται την Άνοιξη, ανάλογα πάντα με την περιοχή. Η σπορά γίνεται σε γραμμές ανά 40-60 εκατ. φυτεύοντας 3-4 σπόρους σε κάθε λάκκο και σκεπάζοντας. Το φυτό εμφανίζεται μετά από 8-10 ημέρες, ενώ σε 3 εβδομάδες περίπου, όταν ο βλαστός έχει αναπτυχθεί αρκετά, κάνουμε το πρώτο τσάπισμα.

Το φασόλι αγαπά το νερό, γιʼ αυτό τα ποτίσματα πρέπει να είναι τακτικά και άφθονα καθʼ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και πολύ προσεκτικά κατά την περίοδο της ανθοφορίας.Μόλις οι βλαστοί της φασολιάς αναπτυχθούν, θα πρέπει να τοποθετηθούν τα απαραίτητα στηρίγματα για να μπορέσουνα να αναρριχηθούν και να αναπτυχθούν οι φασολιές

Η συγκομιδή των χλωρών φασολιών πραγματοποιείται  2-3 μήνες μετά την σπορά, ανάλογα με την περιοχή και την ποικιλία.  Κατά τη συλλογή, πρέπει οι λοβοί να είναι ακόμη τρυφεροί και να μαζεύονται κάθε 2-3 ημέρες, για να εξακολουθήσει η άνθηση και η δημιουργία νέων καρπών.

Από τον Σεπτέμβριο και όταν πια ο λοβός της φασολιάς έχει χάσει το πράσινο χρώμα του και έχει αρχίσει να ξεραίνεται, κόβεται ο βλαστός του φυτού από το ύψος που βγαίνει από το χώμα. Εκεί θα αφεθούν οι φασολιές ώστε να ξεραθεί ο καρπός τους και στη συνέχεια να μαζευτεί.

Οι ποικιλίες της φασολιάς, ανάλογα με τη μορφολογία και την ανάπτυξη του φυτού, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τις νάνες ή καθιστές ποικιλίες (ύψος φυτού έως 40 εκ.) και τις αναρριχώμενες (ύψος άνω των 2 μ.). Για πρώιμες παραγωγές χρησιμοποιούνται κυρίως οι νάνες, ενώ για κανονικές και όψιμες χρησιμοποιούνται περισσότερο οι αναρριχώμενες.

Για την καλλιέργεια απαιτούνται 7-8 κιλά σπόρου / στρέμμα (1 gr. = 1-4 σπόροι)

Εξειδίκευση Αναζήτησης