Το σπανάκι καλλιεργείται ως χειμερινό λαχανικό και αναπτύσσεται συνήθως αρχές της άνοιξης. Το ψυχρό κλίμα ευνοεί την ανάπτυξη του. Γενικά η περίοδος σποράς του σπανακιού είναι από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και μπορούμε να έχουμε ακόμα και δύο σπορές σε μια σαιζόν. Ωστόσο υπάρχουν και καλοκαιρινές καλλιέργειες, συνήθως ξηρικές. Το σπανάκι μπορεί επίσης να φυτευτεί σε υψωμένα παρτέρια, αλλά και σε μικρά θερμοκήπια για χειμερινή κατανάλωση.Το έδαφος πρέπει να είναι υγρό, ειδικά όταν το σπανάκι είναι μικρό.
Σπέρνουμε 12 - 15 σπόρους ανά 30 εκατ.σε σειρές με απόσταση επίσης 30 εκατ. μεταξύ τους. Το σπανάκι μεγαλώνει καλύτερα όπου υπάρχει αρκετή υγρασία και ένα γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν χρειάζεται κατά κανόνα κάποιο λίπασμα. Αν διαπιστώσετε πως η ανάπτυξη είναι αργή ή τα φυτά έχουν ένα ανοιχτό πράσινο χρώμα, τότε ρίξτε τους περιμετρικά αζωτούχο λίπασμα.
Το σπανάκι αντέχει αρκετά σε ακραίες θερμοκρασίες. Οι ιδανικές θερμοκρασίες για να αναπτυχθεί είναι 5 με 24 βαθμοί Κελσίου. Το σπανάκι αντέχει στην παγωνιά και δεν παθαίνει ζημιά μέχρι τους –10 βαθμούς Κελσίου.
Η συγκομιδή γίνεται περίπου 6 εβδομάδες μετά τη σπορά.Το σπανάκι είναι πάντα καλύτερης ποιότητας αν το κόψετε νωρίς. Δύο ή τρεις σπορές σε μικρές σειρές μπορούν να προσφέρουν μια εκτεταμένη συγκομιδή για μεγάλο χρονικό διάστημα.