Το ραπάνι ή ραπανάκι είναι μονοετές ή διετές φυτό και καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο για τη ρίζα του, η οποία είναι φαγώσιμη. Τα φύλλα του είναι τριχωτά και η σαρκώδης ρίζα του έχει σχήμα συνήθως σφαιρικό ή και μακρύ κωνικό, ανάλογα με την ποικιλία. Το χρώμα της ρίζας του επίσης ποικίλει από λευκό, ροζ έως και πολύ σκούρο κόκκινο, σχεδόν μαύρο. Η γεύση του είναι καυτερή και έχει θερμαντική δράση στον οργανισμό, διεγείροντας την έκκριση γαστρικών οξέων, ενώ χρησιμοποιείται πολύ συχνά σαν ορεκτικά στην αρχή του γεύματος. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, ενώ του αποδίδουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.
Το ραπανάκι είναι γενικά ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά όχι σε παγετούς και αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες θέσεθς. Η σπορά του αρχίζει την Άνοιξη και συνεχίζεται κάθε 10 ημέρες για να έχουμε συνεχή παραγωγή. Έχει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και η καλλιέργειά του είναι σύντομη (περίπου 20-40 ημέρες ανάλογα με την ποικιλία). Χρειάζεται χώμα ελαφρύ και αμμώδες, εμπλουτισμένο με οργανική ύλη.
Οι αποστάσεις μεταξύ των φυτών εξαρτώνται από την ποικιλία. Αν είναι τα στρογγυλά, τότε θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 25-30 εκ. και ανά γραμμή 30εκ. Τα μακρόστενα θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 40-50 εκ. και ανά γραμμή 40 εκ.
Aπαιτούνται 1.500 gr. σπόρου / στρέμμα (1 gr. = 150 σπόροι)