Το μπρόκολο είναι φυτό ετήσιο, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο και είναι στενός συγγενής με το κουνουπίδι. Καλλιεργείται για την ανθοκεφαλή του, η οποία είναι φαγώσιμη και πλούσια σε ωφέλιμα συστατικά, αλλά τρώγεται μόνο ανώριμη. Έχει σκούρο πράσινο ή μελιτζανί χρώμα και είναι ελαφρώς αραιή.
Το μπρόκολο είναι καλλιέργεια δροσερού καιρού, ανθεκτικό στην παγωνιά και στο ελαφρύ ψύχος, ευαίσθητο στην ζέστη και ουσιαστικά χρειάζεται θερμοκρασίες μεταξύ 10 και 20 βαθμών Κελσίου, και όχι μεγαλύτερες από 26 βαθμούς Κελσίου, για να αναπτυχθεί.
Η φύτευση των σπόρων γίνεται συνήθως σε σπορείο στα μέσα του καλοκαιριού, όμως μπορεί να γίνει και κατευθείαν στο χώμα. Αν φυτέψετε σε σπορείο, σε 4 με 6 εβδομάδες, τα σπορόφυτα θα έχουν φτάσει σε ύψος 7-10 εκατοστά και θα έχουν αναπτύξει 4 πραγματικά φύλλα, οπότε θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση. Συνιστάται η φύτευση των σπόρων και η μεταφύτευση των φυτών να γίνει σταδιακά ανά 3-4 εβδομάδες ώστε να έχετε μακρά περίοδο συγκομιδής.
Τα φυτά θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους απόσταση 30-60 εκατ. στην ίδια σειρά, ενώ οι σειρές θα πρέπει να απέχουν 60-90 εκατ. η μία από την άλλη. Αν πρόκειται να φυτέψετε τα μπρόκολα στον κήπο σας, προτιμήστε ένα μέρος που θα το βλέπει ο ήλιος τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα, με χώμα αφράτο και καλοδουλεμένο, με αυξημένα επίπεδα αζώτου και έδαφος καλά αποστραγγιζόμενο.
Ο χρόνος που τα μπρόκολα είναι έτοιμα για συγκομιδή ποικίλει ανάλογα με τον τρόπο φύτευσης. Αν φυτέψατε σπόρους, τότε χρειάζονται 11 -20 εβδομάδες, ενώ αν φυτέψατε σπορόφυτα, τότε θα μεσολαβήσουν 8-12 εβδομάδες μέχρι την πρώτη σας συγκομιδή.
Προσοχή! Τα μπρόκολα συλλέγονται όσο οι ανθοκεφαλές είναι ανώριμες και πριν αρχίσουν να αναπτύσσουν άνθη, διαφορετικά είναι ακατάλληλα προς κατανάλωση.