Η μπάμια είναι αγγειόσπερμο, ετήσιο, ποώδες φυτό. Συγγενεύει με το βαμβάκι, το κακάο και τον ιβίσκο. Ο καρπός της είναι μακρύς, τριχωτός με γωνίες και μήκος από 5 έως 15 εκατ., με τοίχωμα σαρκώδες και βλεννώδες. Ο καρπός πρέπει να τρώγεται άγουρος, ενώ όταν ωριμάσει γίνεται ξυλώδης.
Υπάρχουν δύο τύποι καλλιέργειας της μπάμιας, η ποτιστική και η ξηρική. Οι ξηρικές μπάμιες είναι πιο νόστιμες, αλλά δίνουν πολύ μικρότερη παραγωγή. Αν το έδαφος της ξηρικής καλλιέργειας είναι αργιλώδες, θα πρέπει να οργώνουμε καλά το φθινόπωρο, ώστε να συγκρατήσει υγρασία από τις βροχοπτώσεις. Για τις ποτιστικές καλλιέργειες τα εδάφη πρέπει να μην είναι αλατούχα ή πολύ υγρά.
Η μπάμια θέλει έδαφος καλοδουλεμένο και δροσερό. Η σπορά της στην Ελλάδα γίνεται μέσα Μαρτίου με αρχές Απριλίου και η συγκομιδή, δύο μήνες αργότερα μέχρι και το μήνα Αύγουστο. Κατά το μάζεμα χρειάζεται να φοράτε οπωσδήποτε γάντια, γιατί το φυτό προκαλεί έντονη φαγούρα και ερεθισμό, παρόμοιο με αυτόν της τσουκνίδας.