Μπάμια

Μπάμια


Η μπάμια είναι αγγειόσπερμο, ετήσιο, ποώδες φυτό. Συγ­γε­νεύει με το βαμ­βάκι, το κακάο και τον ιβί­σκο. Ο καρπός της είναι μακρύς, τριχωτός με γωνίες και μήκος από 5 έως 15 εκατ., με τοίχωμα σαρκώδες και βλεννώδες. Ο καρπός πρέπει να τρώγεται άγουρος, ενώ όταν ωριμάσει γίνεται ξυλώδης.

Υπάρ­χουν δύο τύποι καλ­λιέρ­γειας της μπά­μιας, η ποτι­στική και η ξηρική. Οι ξηρι­κές μπά­μιες είναι πιο νόστι­μες, αλλά δίνουν πολύ μικρό­τερη παρα­γωγή. Αν το έδα­φος της ξηρι­κής καλ­λιέρ­γειας είναι αργι­λώ­δες, θα πρέ­πει να οργώ­νουμε καλά το φθι­νό­πωρο, ώστε να συγκρα­τή­σει υγρασία από τις βρο­χο­πτώ­σεις. Για τις ποτι­στι­κές καλ­λιέρ­γειες τα εδάφη πρέ­πει να μην είναι αλα­τούχα ή πολύ υγρά.

Η μπά­μια θέλει έδαφος καλο­δου­λε­μένο και δρο­σερό. Η σπορά της στην Ελλάδα γίνεται μέσα Μαρ­τίου με αρχές Απρι­λίου και η συγκο­μιδή, δύο μήνες αργό­τερα μέχρι και το μήνα Αύγου­στο. Κατά το μάζεμα χρειά­ζε­ται να φοράτε οπωσ­δή­ποτε γάντια, γιατί το φυτό προ­κα­λεί έντονη φαγούρα και ερε­θι­σμό, παρό­μοιο  με αυτόν της τσουκνίδας.

  • Σπέρνουμε 3 κιλά σπόρου / στρέμμα
Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτήν την κατηγορία.