Κουνουπίδι

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο και το μπρόκολο και καλλιεργείται για την ανθοκεφαλή του, η οποία αποτελεί τροφή χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες, νερό και βιταμίνη C.

Συνήθως σπέρνουμε σε υπαίθρια σπορεία και στη συνέχεια μεταφυτεύουμε στον κήπο ή στο χωράφι, εκτός αν έχουμε καλής ποιότητας χώμα, οπότε μπορούμε να σπείρουμε απευθείας. Το έδαφος πρέπει να είναι γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο και πλούσιο σε οργανική ουσία. Το κουνουπίδι δεν ευνοείται από το υπερβολικό άζωτο είναι όμως απαιτητικό σε ασβέστιο.

Για πρώιμη (φθινοπωρινή) παραγωγή και σε περιοχές όπου το καλοκαίρι δεν αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σπέρνουμε το Μάιο ή τον Ιούνιο. Για όψιμη  παραγωγή (χειμώνας-άνοιξη),  σπέρνουμε τον Αύγουστο ή αρχές Σεπτεμβρίου. Τα φυτά είναι συνήθως έτοιμα για μεταφύτευση μετά από 45 ημέρες. (Βάθος σποράς 1,5 εκατ., απόσταση σειρών 60-100 εκατ., απόσταση φυτών 30-70 εκατ.). Ακολουθούν τακτικά ποτίσματα και η απαραίτητη λίπανση.

H θερμοκρασία είναι καθοριστικός παράγοντας για την παραγωγή καλής ποιότητας κουνουπιδιού. Πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες πριν το σχηματισμό της ανθοκεφαλής, επιβραδύνουν την ανάπτυξη και προκαλούν καθυστέρηση της παραγωγής. Έντονη ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες μετά τον σχηματισμό της ανθοκεφαλής μπορεί να προκαλέσουν ποιοτική υποβάθμιση, λόγω διαχωρισμού της επιφάνειας της ανθοκεφαλής σε μικρά τμήματα.

  • Για την καλλιέργεια απαιτούνται 25 gr σπόρου ανά στρέμμα ή 1.500 - 3.800 φυτά  στρέμμα (1 gr. = 300 σπόροι).
Εμφάνιση: Λίστα / Πλέγμα
Εμφάνιση:
Ταξινόμηση:
Κουνουπίδι Freedom F1 (μεσοπρώιμο)
Μεσοπρώιμο υβρίδιο 75-85 ημερών του οίκου Seminis (Royal Sluis), κατάλληλο για συγκομιδή νωρίς το φθ..
4,90€
Κουνουπίδι Hispalis F1 (μεσοόψιμο)
Μεσοόψιμο υβρίδιο του οίκου Vilmorin 120 ημερών, ορθόφυλλο, ανθεκτικό στο κρύο, κατάλληλο για συγκομ..
73,00€