Τα αίτια που προκαλούν συμπίεση σε ένα έδαφος διακρίνονται σε φυσικά και ανθρώπινα. Το κύριο φυσικό αίτιο είναι οι σταγόνες της βροχής όπου κρουστοποιούν το έδαφος, φαινόμενο που ταυτίζεται με επιφανειακή συμπίεση και εμποδίζει την ανάδυση των φυταρίων. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται χρησιμοποιώντας περιστροφικά εργαλεία για καταστροφή της κρούστας.
Οι λόγοι που παραλληλίζονται με τις δραστηριότητες του καλλιεργητή είναι περισσότεροι και στη τελική αποδίδονται στην περιορισμένη γνώση του παράγοντα που αποκαλείται έδαφος. Πιο συγκεκριμένα:
Η απουσία συστήματος αμειψισποράς έχει ως συνέπεια την έλλειψη εναλλαγών διαφόρων τύπων ριζικού συστήματος, που θα μπορούσαν να σπάσουν τη συμπιεσμένη εδαφική επιφάνεια. Ταυτόχρονα, αυτή η κατάσταση ενδυναμώνει την εισαγωγή αρότρου και πιο έντονης κατεργασίας στο έδαφος.
Έντονες και συνεχείς αρόσεις, στο ίδιο βάθος, οδηγούν σε υπεδάφια συμπίεση.
Τα μηχανήματα βαρέως τύπου έχουν ουσιαστικά τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη συμπίεση των γεωργικών εδαφών.
Οι συνέπειες είναι ακόμα πιο αρνητικές όταν τα περάσματα πραγματοποιούνται σε βρεγμένο έδαφος.
Με τη συμπίεση το έδαφος χάνει πολλά χαρακτηριστικά που είναι ιδιαίτερα επιθυμητά για την ποιότητά του, ενώ προφανώς ζημιώνεται η ίδια η γεωργική εκμετάλλευση.
Κάποιες από τις επιπτώσεις της συμπίεσης στις καλλιέργειες είναι οι παρακάτω:
Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι ελαφρά συμπίεση επιδιώκεται όταν λαμβάνει χώρα η σπορά και είναι αναγκαία η καλή πρόσφυση των σπόρων στο έδαφος, ώστε να προωθηθεί η ριζοβολία.
Το διαβάσαμε στο www.ecotimes.gr
Comments: 0
Leave a comment
Your Name:Your Comment: Note: HTML is not translated!
Enter the code in the box below: