Θρεπτική αξία
Η θρεπτική αξία της πατάτας είναι σημαντική, ωστόσο επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο παρασκευής της, αλλά και από τις συνθήκες και τη διάρκεια συντήρησής της. Πολλοί κάνουν το λάθος να την εξαιρούν από την διατροφή τους θεωρώντας την παχυντική, ενώ κανονικά θα πρέπει να βρίσκεται στη βάση της διατροφικής μας πυραμίδας μαζί με τα λαχανικά και να καταναλώνεται, μαγειρεμένη πάντα υγιεινά – βραστή ή ψητή – σε καθημερινή βάση, ακόμα και όταν θέλουμε να αδυνατίσουμε.
Κυρίαρχο θρεπτικό συστατικό της είναι οι υδατάνθρακες, με την μορφή αμύλου που παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό για τις σωματικές του δραστηριότητες και βοηθούν στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα.
Πολύ σημαντικό συστατικό της πατάτας είναι και οι φυτικές ίνες, οι οποίες βρίσκονται στην φλούδα της και βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, καθώς προκαλούν πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού, επιδρούν θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, στη μείωση της χοληστερόλης, αλλά και στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επομένως, για να λάβουμε τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών στις πατάτες, καλό είναι να τις καταναλώνουμε με την φλούδα, αφού τις καθαρίσουμε σχολαστικά, αφαιρώντας τα αλλοιωμένα μέρη της εξωτερικής επιφάνειάς της.
Οι πατάτες περιέχουν επίσης κάλιο, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο φρέσκο λαχανικό και φρούτο, βιταμίνη C, B6 και φυλλικό οξύ. Το κάλιο βοηθά στην οξυγόνωση του σώματος και στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των μυών. H βιταμίνη C είναι απαραίτητη για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και παράλληλα συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
Η βιταμήνη Β6 βοηθάει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών, αλλά και στη ρύθμιση της δράσης της χοληστερόλης, ενώ το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των κυττάρων, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Tips
Οι πατάτες θα πρέπει να αποθηκεύονται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, καθώς η έκθεση στον ήλιο προκαλεί στην πατάτα ένα χαρακτηριστικό πρασίνισμα και αναπτύσσει μία βλαβερή τοξική ουσία που ονομάζεται σολανίνη.
Επίσης καλό είναι να μην αποθηκεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί χάνει το 50% της βιταμίνης C που περιέχει.
Αυτό το ξέρατε;
Καταπραϋντικό για το στομαχόπονο και τις καούρες! Ο χυμός από τις πατάτες δεν είναι νόστιμος, αλλά είναι μαγικός όταν πρόκειται για καούρες και στομαχόπονο. Περάστε 2 ωμές πατάτες στον αποχυμωτή και προσθέστε ένα καρότο. Καταναλώνετε 1 ποτήρι κάθε μέρα παράλληλα με μια υγιεινή διατροφή.
Comments: 0
Leave a comment
Your Name:Your Comment: Note: HTML is not translated!
Enter the code in the box below: