Και όσον αφορά στην ξηρασία, τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα. Αρκεί να αυξήσουμε το πότισμα μας το καλοκαίρι σε καθημερινή βάση και να φροντίσουμε για την καλή στράγγιση του νερού, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα φυτά αυτά.
Από την άλλη η Φυτόφθορα είναι ένας μύκητας που αναπτύσσεται στο ριζικό σύστημα και εμφανίζεται ως κάψιμο του εσωτερικού του δέντρου, κοντά στον κορμό, αρχίζοντας από κάτω προς τα πάνω. Αν η ζημιά δεν είναι προχωρημένη μπορεί να καταπολεμηθεί αρκει να παρατηρηθεί έγκαιρα.
Εκείνο όμως που είναι σημαντικό για κάποιον ο οποίος έχει κωνοφόρα φυτά στον κήπο του είναι να αποφύγει να δημιουργήσει τις συνθήκες που ευνοούν τους μύκητες (υγρασία στο φύλλωμα, τραυματισμός του κορμού σε σημεία κοντά στο έδαφος, κακή στράγγιση).
Τι πρέπει να προσέχουμε:
1. Να φυτεύουμε σε χώμα αφράτο και να χρησιμοποιούμε την ελαφρόπετρα ώς μέσο στράγγισης
2. Να ποτίζουμε αρκετά το καλοκαίρι (κάθε μέρα)
3. Να μην καταβρέχουμε τα φυτά, στο φύλλωμά τους, πιστεύοντας πως αυτό τους κάνει καλό, ιδίως όταν ο ήλιος είναι δυνατός και η θερμοκρασία υψηλή. Ποτίζουμε πάντα στη ρίζα το απόγευμα ή το βράδυ.
4. Αν αντιληφθούμε έγκαιρα υποψία Φυτόφθορας συμβουλευόμαστε κάποιον γεωπόνο για να ενεργήσουμε κατάλληλα
5. Αποφεύγουμε να κάνουμε πληγές στα δέντρα χαμηλά στον κορμό του ή αν αυτό συμβεί φροντίζουμε να τις καλύψουμε με ειδική κόλλα για τις πληγές των δέντρων.
6. Για πρόληψη κάθε χρόνο της Φυτόφθορας προτείνουμε τις κρίσιμες περιόδους (άνοιξη και φθινόπωρο) από 3 ψεκασμούς ανά 20 μέρες με ταυτόχρονο ριζοπότισμα με κάποιο μυκητοκτόνο κατάλληλο εναντίον της φυτόφθορας. Κάτι ανάλογο μπορούμε να κάνουμε ακόμα και αν ήδη υπάρχει προσβολή, αφού όμως πρώτα καθαρίσουμε και απομακρύνουμε τα ξερά κλαδιά από το εσωτερικό του δέντρου.
Ψεκάστε τα κωνοφόρα σας προληπτικά με μυκητοκτόνο.
Τα κωνοφόρα φυτά θα πρέπει να δέχονται 2-3 προληπτικούς ψεκασμούς την άνοιξη και 2-3 ψεκασμούς το φθινόπωρο για τους μύκητες. Επίσης στα φυτά νεαρής ηλικίας εκτός από ψεκασμό καλό είναι να γίνει και ριζοπότισμα με το ίδιο φάρμακο.
Η πρόληψη είναι απαραίτητη για τα κωνοφόρα γιατί αν ξεκινήσει η ασθένεια μετά πολύ δύσκολα θα επαναφέρουμε το φυτό στην αρχική του κατάσταση. Ριζοπότισμα είναι όταν μέσα σε ένα ποτιστήρι με νερό προσθέτουμε και φάρμακο και απλά τα ποτίζουμε.
Comments: 0
Leave a comment
Your Name:Your Comment: Note: HTML is not translated!
Enter the code in the box below: