Σχολαστικός έλεγχος και καθαρισμός
Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε τις κηπουρικές μας εργασίες με έναν καλό έλεγχο. Παρατηρήστε προσεκτικά τον κήπο σας για τυχόν ζημιές από τα χιόνια, τους ανέμους και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Κλαδέψτε και ραντίστε τα φυτά σας με το λάστιχο, απομακρύνοντας έτσι τα όποια αυγά εντόμων πιθανόν να επέζησαν του χειμώνα και να παρέμειναν πάνω σ’ αυτά. Έτσι, προλαμβάνουμε ως ένα σημείο τυχόν ασθένειες και προσβολές από έντομα (κυρίως μελίγκρα/αφίδες και κοκκοειδή). Θα πρέπει ωστόσο να έχετε το νου σας και να μην εγκαταλείψετε τον τακτικό έλεγχο, ώστε να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε έγκαιρα τυχόν ασθένειες και προσβολές. Ιδιαίτερα στα ευώνυμα, στις τριανταφυλλιές, στις δάφνες και στις βεγόνιες η φυτοπροστασία από τις ασθένειες και τους εχθρούς πρέπει να είναι σχολαστική.
Συνεχίζουμε να παρέχουμε προφύλαξη και στήριξη σε φυτά που είναι ευαίσθητα στο κρύο και τους ανέμους που αραιά και που εξακολουθούν να κάνουν την εμφάνιση τους μέσα στο Μάρτιο. Προσέξτε ιδιαίτερα τις ακακίες.
Μην βιαστείτε να μεταφέρετε φυτά τα οποία προστατεύατε κατά τη διάρκεια του Χειμώνα εντός του σπιτιού ή του θερμοκηπίου, σε εξωτερικούς χώρους. Ίσως, προς το τέλος του μήνα, χωρίς βιασύνη, να αρχίσουμε τη μεταφορά των προστατευομένων μας φυτών στις αρχικές τους θέσεις, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις καιρικές συνθήκες και τις όποιες υποτροπές του καιρού. Για τους ίδιους λόγους, αρχίστε σταδιακά και με γνώμονα πάντα τον καιρό, την αφαίρεση μέτρων προστασίας από τον παγετό που ενδεχομένως να είχατε λάβει για τα φυτά του εξωτερικού χώρου.
Τέλος, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην καλή αποστράγγιση του εδάφους και βεβαιωθείτε ότι δεν λιμνάζουν πουθενά στον κήπο σας τα νερά της βροχής.
Προετοιμασία εδάφους
Αφού οι ανοιξιάτικες βροχές αραιώσουν και το έδαφος σχετικά στεγνώσει, σκάβουμε καλά τον κήπο μας και προσθέτουμε κοπριά. Έτσι ο κήπος θα προλάβει να την «χωνέψει» πριν αρχίσουμε τις φυτεύσεις ή τις μεταφυτεύσεις. Φροντίστε για την καλή αποστράγγιση των παρτεριών προσθέτοντας στο χώμα λίγη άμμο, όπου χρειάζεται.
Σημαντικό μέρος της ανανέωσης του κήπου είναι ο αερισμός του εδάφους και η καταστροφή των ζιζάνιων κι αυτό το επιτυγχάνουμε με το σκάλισμα των παρτεριών και με το ξεχορτάριασμα του κήπου γενικότερα. Πολύ σημαντικός αυτή την εποχή είναι και ο αερισμός του γκαζόν, ο οποίος γίνεται με ειδικά εύχρηστα εργαλεία που καλό είναι να υπάρχουν στην αποθήκη σας.
Φυτεύσεις και Μεταφυτεύσεις
Περί τα μέσα Μαρτίου και εφόσον ο καιρός είναι ο αναμενόμενος, μπορούμε να ξεκινήσουμε με την φύτευση φυτών, βολβών ή σπόρων στο έδαφος και με τις μεταφυτεύσεις, ιδιαίτερα αν στόχος μας είναι ένας πολύχρωμος κήπος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ήδη διακρίνουμε τα πρώτα σημάδια της Άνοιξης, καθώς ανθίζουν οι αμυγδαλιές, οι τσιντόνιες, οι μπρούνοι και οι δαμασκηνιές, εάν τα φιλοξενούμε στον κήπο μας. Οι βολβοί που φυτέψαμε το φθινόπωρο, τα ζουμπούλια και οι κρόκοι, επίσης ανθίζουν τώρα ακολουθούμενα σύντομα κι από τους νάρκισσους, τις τουλίπες και τις φρέζιες.
Ο Μάρτιος θεωρείται ο τελευταίος κατάλληλος μήνας για τη φύτευση νέων δέντρων. Φυτέψτε τώρα αν θέλετε κωνοφόρα, θάμνους, γυμνόριζα δέντρα, όπως τριανταφυλλιές, αλλά και φρούτα του δάσους όπως φράουλες, βατόμουρα ή φραγκοστάφυλα.
Αν θέλετε να γεμίσετε τον κήπο σας με χρώματα φυτέψτε βολβούς που θα ανθίσουν την Άνοιξη και το Καλοκαίρι, όπως ντάλιες, γλαδιόλες, κρίνα, υάκινθους, λίλιουμ, ανεμώνες και μπιγκόνιες.
Επίσης μπορείτε τώρα να σπείρετε απευθείας στο χώμα βασιλικό, κατιφέ, πετούνια, γκαζάνια, αγήρατο, γυψοφίλη, κ.λπ. Και βέβαια ας μην ξεχνάμε το γκαζόν. Τώρα είναι η εποχή να συμπληρώσετε τα κενά στον χλοοτάπητά σας με επισπορά χρησιμοποιώντας σπόρους από την ίδια ή αντίστοιχη ψυχρόφιλη ή θερμόφιλη ποικιλία.
Αν ο καιρός τον Μάρτιο είναι ακόμα άστατος και βροχερός, αποφύγετε την απευθείας φύτευση. Φυτέψτε τους σπόρους σας σε δοχεία, γλαστράκια ή ειδικά σπορεία/φυτώρια και μεταφυτέψτε τα νέα φυτά λίγο αργότερα όταν η υγρασία του χώματος θα έχει υποχωρήσει βαθύτερα στο χώμα. Γενικά αυτή την εποχή, μπορείτε να μεταφυτεύσετε φυτά από μικρότερες σε μεγαλύτερες γλάστρες, φυτά που έχουν ήδη προετοιμαστεί σε σπορείο ή έτοιμα ανθόφυτα που θα αγοράσετε από τα φυτώρια, όπως φούξιες, ζίννιες κ.λπ.
Πότισμα
Καθώς η θερμοκρασία, όσο περνούν οι μέρες θα αυξάνεται και οι βροχοπτώσεις θα μειώνονται, θα πρέπει να φροντίσετε ώστε το πότισμα να είναι συχνότερο και να καλύπτει τις ανάγκες των φυτών σας σε υγρασία και νερό. Ξεκινήστε με δύο φορές την εβδομάδα σε φυτά, δέντρα και γκαζόν και αυξήστε σταδιακά, ανάλογα με τον καιρό και τις ιδιαιτερότητες του εδάφους στον κήπο σας.
Μέσα στον Μάρτιο θα πρέπει να σιγουρευτούμε για την λειτουργία του συστήματος αυτόματου ποτίσματος και να ολοκληρώσουμε τις όποιες εργασίες αποκατάστασης τους. Το ίδιο θα έπρεπε να κάνουμε και για τις διάφορες καλλωπιστικές υδατοκατασκευές όπως τα σιντριβάνια ή τις τεχνητές λίμνες που μπορεί να έχουμε εγκαταστήσει τον κήπο μας.
Το Κλάδεμα
Ανεξάρτητα με τα τα προηγούμενα κλαδέματα του Φεβρουαρίου, όταν οι θερμοκρασία αρχίζει να ψηλώνει μέσα στον Μάρτιο, συνεχίζουμε το κλάδεμα όπου βλέπουμε να χρειάζεται. Το αγιόκλημα, οι τριανταφυλλιές, οι μπουκαμβίλιες, οι ορτανσίες, οι ναντίνες, τα γιασεμιά και άλλα καλλωπιστικά φυτά ή θάμνοι που ανθοφορούν το καλοκαίρι πιθανών να χρειαστούν κάποιο κλάδεμα προτού αρχίσουν να βγάζουν τα νέα τους κλαδιά.
Όλα τα ξερά ή σπασμένα βλαστάρια θα πρέπει πρώτα να αφαιρεθούν κι ύστερα να κλαδιά στο κέντρο κυρίως του φυτού θα πρέπει να αραιώσουν ούτως ώστε να κυκλοφορεί καλύτερα ο αέρας και το φως του ήλιο να φτάνει παντού.
Φυτά που ανθίζουν την άνοιξη θα πρέπει να κλαδευτούν όταν τελειώσει η ανθοφορία τους. Μετά το τέλος της άνθισης των πρώιμων βολβών, κόβονται οι παλιοί ανθοφόροι, αν είναι δυνατόν, μέχρι τη βάση τους. Επίσης κλαδεύονται και οι πρασινάδες, τον κισσό για παράδειγμα, πριν την αρχή της νέας τους ανάπτυξης.
Αυτή είναι επίσης η ορθή περίοδος του κλαδέματος στα φυλλοβόλα δέντρα και στους θάμνους που έχουμε στον κήπο όπως για παράδειγμα στα πλατάνια ή στις μουριές.
Όσον αφορά τα αμπέλια, το κλάδεμα τους θα πρέπει να αποπερατωθεί μέσα στον Μάρτιο. Μερικές γενικής φύσεως συμβουλές για ορθότερο κλάδεμα είναι κατά αρχή η προσοχή μας μόνο στο απαραίτητο κλάδεμα και στην αποφυγή του σε βροχερό καιρό ή σε υπερβολική υγρασία. Το άσκοπα κλάδεμα αποδυναμώνει τα φυτά μας κι όταν το γίνεται να γίνεται βάση της ενεργοποίησης (φουσκώματος) των «οφθαλμών» στα φυτά.
Η Λίπανση
Στις αρχές του Μάρτη θα ήταν καλά να αρχίσουμε σταδιακά τη λίπανση των φυτών μας, με μικρές δόσεις όμως στο ξεκίνημα. Η λίπανση πρέπει να γίνεται παράλληλα με τη νέα βλάστηση και μόνο αφού η θερμοκρασία έχει ψηλώσει. Επίσης, η λίπανση θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο αν τα είμαστε σίγουροι ότι τα φυτά μας είναι υγιή. Στο ίδιο διάστημα χορηγούμε και στο γρασίδι μας αζωτούχο λίπασμα.
Γύρω στα μέσα του μήνα μπορούμε να ενισχύσουμε τη λίπανση με βάση ενός προγράμματος συντήρησης του κήπου που έχουμε ήδη ετοιμάσει. Καλό θα ήταν, τα φυτά να χωρίζονται εκ των προτέρων βάσει του λιπάσματος που θα χρειαστούν.
Σ’ αυτή την περίοδο επίσης θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε την οργανική λίπανση όπως και να προσθέσουμε τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία στις γαρδένιες, στις καμέλιες και στις ορτανσίες στον κήπο μας.
Comments: 0
Leave a comment
Your Name:Your Comment: Note: HTML is not translated!
Enter the code in the box below: